2020-as konyhatrendek

2020-as konyhatrendek

2020-as konyhatrendek

Az új konyhatrendeket idén is izgalommal várjuk, hogy mit is tartogatnak számunkra a designerek, milyen színek és anyagok fogják jellemezni a kedvenc konyhabútorainkat.

Létezik egy megfigyelhető tendencia, ami az utóbbi évek lakberendezésében is jól tetten érhető. Megváltozott a lakástulajdonosok életmódja, új családi dinamika alakult ki, aminek köszönhetően a konyha lett a ház "szíve".

Tervezési szempontból ez a kompozíció megköveteli, hogy a konyhabútor megjelenése ne legyen megterhelve a felesleges tervezési elemektől, és funkcionális, stílusos és letisztult felhasználást kínáljon.  A vonalak és struktúrák e minimalizmusa azonban nem jelenti azt, hogy a konyhabútor nélkülözze az értékes, látványos, esetenként a fényűző anyagokat.

A természetes anyagok, mint például a márvány, a gránit, a natúr kőfelületek, a finom erezetű fa, a sárgaréz és a vörösrézréz és sötét tónusú fémek idén is gyakran szerepelnek a tervezők által alkalmazott konyhabútoroknál.

A konyhaszekrény anyagai

Ha a konyha központi szerepet játszik a térbeli elrendezésben és összekapcsolja azt a többi területtel, akkor azt jelenti, hogy annak kialakításánál figyelembe kell vennünk a helyiségben lévő bútorok és dekorok egységét. Itt a tervezők választása kissé bonyolultabb, mivel a konyhának nemcsak elegánsnak és már-már művészi kivitelűnek kell lennie, de biztosítania kell a kényelmes mozgást és a kiválasztott anyagoknak is igazodniuk kell a változatos konyhai tevékenységekhez.

Egy kifinomult kialakítású konyhasziget, teakfa borítású fiókokkal oldalpanelekkel. A masszív carrarai márványlap felső egy meghosszabbítást kapott. Az egyik oldalon lábtartós bár funkcióval kínál ülőhelyet a vendégeinek, másrészt pedig egy főzésre alkalmas munkafelület ad gyönyörű dió-betétekkel, süllyesztett indukciós főzőlappal, valamint egy mély rozsdamentes acélból készült mosogatóval és csepegtetővel.

A csillogó márvány felületek visszatérnek a konyhai tervezési trendekbe. Az új technológia és innovációk azonban lehetővé teszik, hogy ezek kiváltói helyettesítői, márvány vagy kő hatású felületek és érdekes textúrák lépjenek a természetes anyagok helyébe.

A rejtett fogantyús kialakítás továbbra is trend, hiszen ezek a különleges felületek csak így mutatnak jól. Ha az élbemart változatot is nélkülözzük, akkor az ajtók egy enyhe nyomásra fognak nyílni.

Csodálatos texturális élményt érhetünk el ezzel a rendkívül látványos rusztikus kőfelületekkel bevont konyhával. A konyhasziget felfüggesztett fő blokkjának vizuális illúziójával a súlytalanság érzetét kelti. Az anyagok közötti harmonikus párbeszéd egyedülálló karaktert kölcsönöz a formáknak.

Persze, ha színes konyhákról van szó, nem csak a kék jöhet szóba: eljött a színpompás konyhacsempék kora, amelyek a legszimplább konyhát is izgalmassá teszik. Ha pedig nem akarunk ennyire drasztikusak lenni, akkor gondolkozzunk foltokban: a monokróm konyhát felpezsdítő színfoltok 2020 nagy slágerei közé tartoznak majd.”

A tértervező megnyugtatóan hozzáteszi, hogy bár a színes bútorok nagyon trendinek számítanak, egy szép vonalvezetésű klasszikus fehér konyhával soha nem lehet hibázni. Az aktuális divatról szólva pedig Csorba Anita elmondja: a természetes fa konyhák ismét reneszánszukat élik. “További újdonság, hogy 2020-ban a konyha elrendezését még funkcionálisabbá teszik az enteriőrtervezők: egyre elterjedtebbé válnak a kettéválasztott konyhaszigetek, amelyek megkönnyítik a konyha használatát, a főzés közbeni közlekedést.”

De ha mindenképpen trendek, akkor 2020-ban a természetes anyagok – kő, fa, márvány – használata még nagyobb hangsúlyt kap, és a szakma előszeretettel társítja ezeket időtálló, például a fém-, acélfelületekkel – teszi hozzá az Otthonod mentora enteriőr dizájnere. A sötét árnyalatú bútorok továbbra is kedveltek lesznek, ezeket is bátran lehet kombinálni fával, fahatású felületekkel, és egyre több kő-üveg párosítással találkozhatunk majd. „Az elmúlt években túlzottan felkapott lett, ezáltal kissé kommerszé vált a metrócsempe, úgyhogy a trendkövető lakásfelújítók kis időre búcsút mondhatnak ennek a burkolatnak. Szerencsére számos egyéb lehetőség rendelkezésre áll a kiváltására.”

Jellemző a 2020-as konyhadivatra a fémszínek keverése, a vörös- és sárgaréz, a csiszolt nikkel használata. Az aranyszínű csapokhoz pedig most már aranyszínű mosogatót is vásárolhatunk. A pultokra és cseppfalakra látványosan erezett márványmintás nagyméretű lapok kerülnek, melyek fával és betonnal remekül harmonizálnak.”
A mennyezet, mint ötödik fal szintén hangsúlyossá válik a konyhában. Burkolhatjuk fával, festhetjük színesre, sötétre, vagy csak egyszerűen izgalmasabbá tehetjük pár gerendával. A frontokat bevonhatjuk bőrrel vagy sárgaréz lemezzel, de a cseppfalak, elszívók is kaphatnak sárgaréz bevonatot – folytatja a szakember. Érdekesség, hogy az egybenyitott nappali, étkező és konyhaterekről lassan újra elkezd leválni a konyha és önálló, ugyanakkor szobaszerű helyiséggé válik, melyeket az okos kütyük és a LED technológia vívmányai, fénytestei egészítenek ki.