Fa a nemes alapanyag

Fa a nemes alapanyag

 

FA az örök, az építőipar alapja, és nincs az a minimalista építész, aki ne értene egyet a fa nemes és egyszerű jellegéből fakadó örökéletűségével. Egyszerűen nem lehet betelni vele! Megfelelő ápolás mellett akár generációkon keresztül kiszolgálhat bennünket e.gy-egy fa bútordarab. Ráadásul van abban valami nagyon megható, ahogyan az anyag méltóságteljesen nemesedik, és végigkísér bennünket életünk különböző szakaszain.

Fával szinte bármilyen otthont feldobhatunk, akár egész falfelületeket is boríthatunk vele. A fal fával való burkolása remek lehetőség, hogy olyan változást hozzunk az otthonunk miliőjébe, amiről azt gondoltuk, hogy csak átalakítással lehetséges. Bármilyen fatípus mellett is döntünk, azt vegyük figyelembe, hogy a fa formája változik, ahogy az idő múlásával szárad, így már a döntés előtt nem árt tisztában lennünk a fa tulajdonságaival és ápolásával.

A fa a legelterjedtebb bútoralapanyag a világon. Szinte mindegyik fafajtából lehet bútort előállítani, és mindegyik más hangulatot is kölcsönöz neki. Egy mahagóni asztal például kiválóan emelheti egy luxus lakás fényét, míg az akácfa a meghitt családi otthonok hibátlan hozzávalójaként szolgálhat.

Egyes fákból azonban gyengébb minőségű, kevésbé tartós bútorok születhetnek, mint a többiből. Ráadásul a kezelésük is igen eltérő lehet.

De vajon tudod-e, mik ezek a jellemzők?

Anyagismertetőnk első részében minden információt elmondunk, amire szükséged lehet!

1. KEMÉNYFA VS PUHAFA, AVAGY AKI TISZTA FAANYAGRA RUHÁZ BE, EGY EGÉSZ ÉLETRE TERVEZ BÚTORÁVAL

Mindenek előtt beszéljünk a tömörfából készült bútorokról. Ezek elemei kizárólag egy vagy több fatípusból készülnek, és egyéb anyagokat - csavar, ragasztó stb. - alapvetően összeszerelésük során, nem pedig belső szerkezetükben tartalmaznak.

A tömörfák elkülöníthetők kemény- és puhafákra. A közöttük lévő különbségek alapvető szempontot képezhetnek bútorvásárláskor.

Kemény- és puhafából készült bútorok

MIK A LEGFŐBB KÜLÖNBSÉGEK A KEMÉNY ÉS PUHAFA KÖZÖTT?

A keményfák közé a lombhullatók (tölgy, juhar stb.), míg a puhafák közé az örökzöldek (cédrus, fenyő stb.) tartoznak. A keményfák jellemzően lassabban nőnek, mint örökzöld társaik, ezért idővel tömörebbé - és éppen ezért strapabíróbbá is - válnak. Ez gyakran az árukban is megmutatkozik.

A keményfák ugyanis jellemzően drágábbak, mint puhafa társaik. Az egzotikus alapanyagok, mint a mahagóni vagy az ébenfa még magasabb árkategóriába eshetnek.

A FAALAPANYAGOK BESOROLÁSA KEMÉNYSÉG SZERINT

A hazai besorolás több kategóriát is elkülönít a faalapanyag keménysége szerint, így

  • az igen kemény fákat (ébenfa, bukszus)
  • a keményfákat (akác, gyertyán)
  • a közepesen kemény fákat (tölgy, bükk)
  • a puhafákat (luc-, jegenyefenyő)
  • és az igen puha fákat (nyárfa, fűzfa)

A LEGISMERTEBB KEMÉNYFA ÉS PUHAFA BÚTOR ALAPANYAGOK

Keményfák: Akácia, Nyírfa, Vajdiófa, Cseresznyefa, Somfa, Szilfa, Eukaliptusz, Mahagóni, Ébenfa, Juharfa, Tölgyfa, Tikfa, Fűzfa, Diófa, Hársfa, Kőris, Bükkfa és Paratölgy

Puhafák: Lucfenyő, Cédrus, Fenyőfa, Vörösfenyő, Ciprusfa és Kauri fenyő

Jó, ha tudod továbbá, hogy a puhafa bútorok könnyebben karcolódnak és kevésbé strapabírók, mint a keményfából készült használati tárgyak. Éppen ezért normál, hétköznapi használathoz megfelelő lehet egy puhafa komód, dohányzó vagy étkezőasztal, de hotelbe, irodába, üzlethelyiségbe nem ajánljuk őket.

Hosszabb távon jobban megtérülő beruházás lehet a keményfa, hiszen tömörsége miatt jobban ellenáll az idő vasfogának és több generáció otthonát is díszítheti.

Kőris és bükk bútorok

Szóval akkor összefoglalva:

A keményfa

  • tömörebb
  • és strapabíróbb, mint a puhafa,
  • de drágább is.

Most pedig, hogy ezt is tisztáztuk, jöjjenek az Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában egyaránt bevett bútoripari tömör fa típusok. A legmasszívabb alapanyagtól haladunk a legkevésbé tartósig. (A sorrend a Janka-féle keménységi teszt alapján állt fel, mely a fatípusokat szilárdság szerint osztályozza.)

NÉPSZERŰ TÖMÖR FA BÚTOR ALAPANYAGOK

TIKFA (TEAKFA)

A tikfa bel-és kültérben egyaránt megállja a helyét, hiszen ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Felszíne “olajos”, színe pedig csábító aranybarna, de akár egészen világos árnyalatban is kapható. Tartós és könnyen karbantartható bútorok készülnek belőle, így kerti vagy beltéri székek, asztalok, padok, ágyak alapanyagaként is szolgál.

Esztétikus megjelenésének, exkluzivitásának és strapabíróságának köszönhetően a tikfa bútorok átlagosan a drágább árkategóriába esnek.

RÓZSAFA

A rózsafa, csakúgy, mint a mahagóni, az egzotikus faanyagok közé sorolandó.

Vöröses-barnás színe és márványszerű csíkozása fennkölt atmoszférát alakít ki. Nevét a rózsára emlékeztető illatáról kapta, és amellett, hogy olaja kedvelt parfümösszetevő, a bútorgyártásban is előkelő hely illeti meg.

Főleg irodák, tárgyalók és exkluzív otthonok berendezése, burkolata készül rózsafából

MAHAGÓNI

Közép kemény fa, ami mélybordó színéről ismeretes. Akár egyetlen lakkrétegtől is kiváló csillogást nyújt. Könnyen forgácsolható, ezért faragott vagy esztergált termékek előállítására is előszeretettel alkalmazzák.

Különleges színe, esztétikus erezete miatt kifejezetten kedvelt alapanyag. Legtöbbször burkolatokhoz, padlókhoz használják fel, de luxus(hatású), robusztusabb bútorok alapanyagaként is kiváló szolgálatot tehet.

Egyedisége és egzotikus jellege miatt szintén a magasan árazott faalapanyagok közé tartozik.

 (KEMÉNY) JUHAR

Habár létezik kemény és puhább változata is, mindkettő keményebb, mint az átlagos fatípusok. Előbbi az 1-től 5-ig terjedő keménységi skálán 5-ös, ezért kifejezetten nehéz dolga lehet vele a szakembereknek.

A vásárlónak viszont kifejezetten hasznos lehet e tulajdonsága: tömörségének köszönhetően tartós alapanyag, ami a nedvességnek is ellenáll, ráadásul könnyen is lakkozható.

Fehér, selymes fénye szelíd benyomást kelt, ezért leggyakrabban lépcsők, korlátok, falfelületek burkolására használják, de asztalok, székek is készülnek belőle. Visszafogott és erős fa, megfizethető árban.

TÖLGY

A tölgy a bükk mellett a legelterjedtebb minőségi bútoralapanyag, a bútoripar igazi aduásza. Gyakran használják asztalok, székek és ágyak lábaként is.

Fehér és vöröses színben is elérhető, és annak ellenére, hogy a legkeményebb fatípusok közé tartozik, könnyen is kezelhető.

Kültéri bútorok alapanyagául is gyakran használják (hiszen remek a fény- és hőállósága), és a belőle készült bútorok akár több generáció számára is jó szolgálatot tehetnek.

AKÁC

Kemény, szívós, mégis rugalmas alapanyag. Tarkasága és nehéz megmunkálhatósága miatt főleg kültéri bútorok, használati tárgyak készülnek belőle. Így kerti székek, asztalok, valamint kerítések alapanyaga is lehet.

Ennek ellenére beltérre is páratlanul strapabíró és kellemes hangulatú tárgyak készülnek belőle.

KŐRIS

Szintén rugalmas fatípus, ezért legtöbbször hajlított bútorokhoz, így például a hintaszékekhez veszik igénybe. Egyenes erezetű fa, ami a leggyakrabban világos sárgás színben szerezhető be.

Hátrányai közé tartozik, hogy egyszerűsége miatt kevésbé esztétikus, ám szívóssága miatt sokszor nagy felületek, így irodák vagy konyhabútor lefedésére is alkalmazzák.

BÜKK

A bükk tömör és nehéz fa. Világosságának köszönhetően barátságos atmoszférát teremt a lakásban.

Ütésálló, valamint kiváló hő- és fényálló anyag, éppen ezért valóban egy egész életre szóló társ lehet. Egységes erezetének hála könnyen beleolvadhat környezetébe.

FENYŐ

Több típusa is létezik, ám most a hazánkban legkönnyebben elérhető erdei fenyőt vesszük górcső alá. Kevésbé tartós alapanyag, mint a keményfák, ugyanakkor világos színének köszönhetően könnyen alkalmazkodik a lakás bármely fa bútorához.

Puhasága és könnyű megmunkálhatósága miatt a megfizethetőbb bútorok alapanyagát képezi. Ugyanakkor napjaink lakberendezési trendjébe ritkán illeszthető be és elég könnyen sérül, karcolódik.

A TÖMÖRFA HASZNÁLATA NAPJAINKBAN

Manapság kevésbé divat tömörfából dolgozni a bútoriparban. Ennek az az oka, hogy sokszor jóval nagyobb tudást igényel a megmunkálása, és (többek között emiatt) drágább alapanyagnak is számít, mint a gyárilag előállított bútorlapok.

Ugyanakkor megéri beruházni rá, hiszen pótolhatatlan szépséggel ruházhat fel bármilyen helyiséget. Mi több, a bútort ért kopásokat, karcokat asztalos segítségével sokszor javítani tudjuk, szemben a bútorlappal. Kla-fa!

A FA ÉL

Ne felejtsük, hogy a fa “él”, reagál a környezeti hatásokra. Ugyanúgy változik, ahogy mi is az évek múlásával. Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha idővel rések, esetleg színbeli változások bukkannak fel a felületén. Ezek emelik bútorunk patináját és emlékeztetnek arra, mennyi mindent átéltünk a társaságában