Fókuszban : A dolgozószoba

Fókuszban : A dolgozószoba

 

Fókuszban : A dolgozószoba

Egy lakás berendezése mindig nagy feladat, és nincs ez másként egy egyszerűnek tűnő helyiséggel, a dolgozószobával kapcsolatban sem. Ha más nem is, de talán a stílus az egyetlen mérvadó, amikor egyelőre még csak tervezgetjük, milyen legyen a szoba felszerelése. Klasszikus vagy modern?

 

Legyen bármilyen a lakás többi részének felszerelése, a dolgozószoba berendezése a mi ízlésünket kell kifejezze, igényünkre, kell lennie szabva úgy, hogy abban jól érezzük magunkat hosszútávon is. Lássuk, miket érdemes átgondolni, mire érdemes odafigyelni mielőtt belefognánk a nagy feladatba.

 

Egy modern dolgozószoba berendezésekor több szempontot is figyelembe kell venni: elsősorban azt, hogy a pszichológusok már több kutatást azzal az eredménnyel zártak, hogy az otthon rendezettsége nagyban összefügg a  koncentrációs képességünkkel.

Azaz ha egy túlzsúfolt, rendetlen helyiségben próbálunk meg tanulni, illetve dolgozni, valószínűleg rosszabb eredménnyel zárul majd a munkavégzés, mintha egy letisztult, rendes környezetben tettük volna ugyan ezt. Tesztekkel bizonyították, hogy ha nagyon koncentrálunk valamire, akkor a látókérgünket túlterhelhetik azok a dolgok,  amik zavaró tényezőként körbevesznek minket. Ilyenek azok a tárgyak, melyek nem kapcsolódnak az adott feladat elvégzéséhez, vagy épp az olyan zajok is, melyek elterelik a figyelmünket attól, amivel épp foglalkozni akarunk.

 

A dolgozószobánk lényege, hogy legyen rendes, tiszta, mentesítsük a felesleges zavaró objektumoktól, és ha lehetséges, igyekezzünk csendes környezetet választani.

A dolgozószoba bútorai

A stílus és a színek eldöntése után jöhet a legnagyobb feladat: a dolgozószoba bútorainak kiválasztása. Mindenképpen a munka jellege fogja meghatározni azt, hogy milyen bútordarabokra van szükségünk. Íróasztal vagy számítógépasztal? Esetleg sarokasztalt szeretnénk rengeteg hellyel? Mennyi könyv és irat elhelyezéséről kell gondoskodnunk? Azaz, milyen tárolóbútorok ajánlatosak a helyiségbe? Könyvespolcok, fali polcok, komódok, esetleg vitrin és bárszekrény is szükséges otthoni irodánkba? A bútorok színének pedig természetesen passzolni kell a falak színéhez. A világos és sötét árnyalatú bútorok is lehetnek elegánsak, tekintélyt sugárzóak, vagy épp fiatalos, üde hangulatot árasztóan modernek, korszerűek.A dolgozószoba színe meghatározza a bútorzatot is .

 

Amikor a dolgozószoba falának színét próbáljuk meg kitalálni, az elsődleges szempont mindenképpen az legyen, hogy melyik az a szín, ami nyugtatólag, jó hatással van ránk, ahol napi több órán keresztül jól fogjuk érezni magunkat. Ez pedig nagyon fontos munka közben, hiszen a jó közérzet inspirálja gondolatainkat, ihletet ad a megoldandó problémák kezelésére.

Ha egy külön helyiség nem áll rendelkezésünkre erre a célra, akkor alakítsunk ki megfelelő Home Office sarkot , mutatjuk hogyan!

A külön dolgozószobára általában az emberek többségének nincs lehetősége. Ilyenkor általában a nagyobb előszobában, előtérben vagy a nappaliban tudunk kialakítani magunknak egy kis Home Office kuckót. De nem kell nélkülözni a kreativitást, sőt, talán ebben az esetben van rá a legnagyobb szükség. Akár egy nyitott lépcsőfeljáró alá is berendezhető egy kényelmes és dizájnos „dolgozószoba”. Olyan sarkot is ki tudunk találni, ami csak nappalra alakul át dolgozószobává. Ehhez helytakarékos, lehajtható, átalakítható bútorokat kell választani. Így munkánk befejeztével estére a szobát eredeti funkciójában tudjuk használni, legyen szó előszobáról vagy éppen nappaliról, hálóról.