Milyen az ideális gyerekszoba kialakítása?

Milyen az ideális gyerekszoba kialakítása?

Milyen az ideális gyerekszoba kialakítása?

Mire érdemes ügyelni? Most megmutatjuk!

A gyerekszoba kialakításában sok mindent kell szem előtt tartanunk, ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani.

Ha olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy az építkezés minden előnye és hátránya a nyakukba szakad, akkor igyekezzenek a gyermekük, vagy gyermekeik birodalmának megtervezését nem utoljára hagyni. A gyerekszoba elhelyezése is van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a nappali elhelyezkedése, mérete.

Fontos hogy a gyerekszoba világos legyen, ezért inkább déli, dél-nyugati, vagy dél-keleti legyen a fekvése. Ha már nagyobb a csemetéjük, akkor a szoba tájolása nyugati irányú is lehet, mivel a nap nagy részét nem otthon tölti. Így amikor hazaérkezik, szép napsütés fogja fogadni. Igyekezzenek az északi oldalt elkerülni.

De nem az a gyakori, hogy építkezünk, és szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Az a gyakoribb, hogy a meglévő, belakott lakásunkat kell olyanképp átalakítani, hogy az érkező trónörökösnek az minden szempontból megfeleljen. Vagyis a lehető legtöbb igényt kielégítsen. A mai lakásviszonyok ismeretében ez nem is mindig olyan egyszerű.

A legnagyobb tévhit, ami kialakult a gyerekszobával kapcsolatban, az az, hogy neki elég a lakás legkisebb szobája is. Hamar rá fogunk jönni, hogy ez így nem igazán állja meg a helyét. Szóval még az elején próbáljunk belegondolni, hogy mi mindenre is fogjuk használni azt a helységet, és így megelőzhetjük a későbbi költözködést, és újbóli lakásfelújítást.

Az idő múlásával ennek a szobának bizony egyre több funkciója lesz.

Ha kiválasztottunk a megfelelő szobát, akkor jöhet az átalakítás!

A gyermekszoba burkolata:

Itt is, mint annyi más helyen sok mindent kell figyelembe venni. Könnyen tisztítható legyen, hiszen már az első időktől számíthatunk szennyeződésre.

A legmegfelelőbb a fa parketta, a laminált padlóburkolat, a linóleum. De fontos, hogy ezeket a burkolatokat, valami puha szőnyeggel egészítsük ki, ezen lehet majd játszani és a szoba mégis könnyen tisztítható marad.

Az is elterjedt szokás, hogy a gyerek birodalmát bevonják valami aranyos, vagy kevésbé aranyos mintákkal ellátott, de mindenképpen előnytelen padlószőnyeggel. Ez sajnos az egyre gyakoribb allergia miatt, tényleg a legrosszabb megoldás.

Ezt igyekezzenek elkerülni, így egyszerűen csökkenthetik az allergia kialakulásának kockázatát.

A fal:

Természetesen itt is több megoldás közül választhatunk. Főként két módszer van divatban.

Az egyik a festés, ennek talán az az előnye, hogy nagy a variálhatósága. Ezt könnyebben ki is lehet javítani, ami a gyerek kézügyességének növekedésével elkerülhetetlen.

A másik módszer a tapétázás. Manapság már ebből is rengeteg féle van, a variációk száma végtelen, a fantáziánknak semmi sem szab határt.

Bár a gyerekszobákat általában harsány színekkel festik ki, a kutatások alapján a kisgyerekek (0-7 éves korúak) részére szerencsésebb vissza fogott falszíneket választani. A gyermek érzékei finomabbak, mint a felnőtté, idegrendszerét nem szerencsés örökösen vibráló szín kavalkáddal stimulálni. A szín az egyik puzzle abban a kirakósban, hogy mi segíti a gyermeket abban, hogy kiegyensúlyozott, vidám és energikus maradjon. Ha mégis választunk valami erősebb színt, akkor lehetőleg csak egyik falat fessük be, a többit pedig a halványabb változatával, vagy egy semleges színnel.

Legyen pasztell, vagy fehér!

A fehér, valamint a lágy pasztellszínek nyugalmat sugároznak, és úgy veszik körbe a kicsiket, mint egy finom fátyol. A legszerencsésebb választás a gyerekszoba alapszínéhez, és nemcsak pszichikai hatása miatt, hanem azért is, mert a sokféle tárolnivalónak, illetve a változatos dekorációnak remek alapot biztosít. Végül: a fehér és pasztell falszín stílusosabb, mint harsány társai. Az erősebb színeket a nagyobb korosztálynál érdemes majd használni.

Bútorok:

A gyerekszobának egyszerre több funkciót is kell szolgálnia. Egyszerre folyik benne alvás, tanulás és játék. Míg a felnőtteknek mindegyik funkcióhoz külön- külön helyiség áll rendelkezésére, addig a gyerekszobának egyszerre kell mindezeknek megfelelnie. Személy szerint nem vagyok híve a báránykás, macis mintás gyermekbútoroknak, a gyerek hamar kinövi. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 3-4 évente teljesen új garnitúrát vegyenek a csemetéjüknek. Egyébként is itt is igaz, hogy a kevesebb több!

Igyekezzenek olyan bútort választani, ami kis átalakításokkal együtt „nő” a gyerekkel.

A gyermek életkorától függően módosulnak a szoba funkciói, így a bútorai is.

Csecsemőkor: a gyerekszoba elsősorban az anyuka kényelmét kell, hogy szolgálja. A legfontosabb bútordarabok a kiságy, pelenkázó komód, polcok, szoptató karosszék.

Totyogós kor: előre nem határozható meg a berendezés, de praktikus, rugalmasan változtatható, funkcionális legyen. Mindenképp legyen 3-4 m2 tiszta felület, ahol kielégítheti a mozgásigényét.

Óvodáskor: megnő a tárolási igény, több polcra, fiókra van szükség. A gyerek ízlése sokat fejlődik óvodáskorában, ezért a dekorálásnál már figyelembe vehetjük az ízlését.

 

Iskoláskor: Újabb fontos bútor kér helyet magának, ez pedig az íróasztal és a hozzá tartozó szék. Az asztal legyen állítható magasságú, fiókos, ha lehet, természetes fény közelébe helyezzük el. Legyen helyi világítás. A szék támassza a gerincet, kemény ülőfelületű és állítható magasságú legyen.

Kamaszkor: Belépnek az életünkbe a barátok, ezért a szoba legyen alkalmas azok fogadására. Az elektromos tervezésnél figyelni kell a megnövekedett igényekre, úgymint számítógép, zenehallgatási, TV nézési lehetőség, telefon. Engedjük meg a kamasznak, hogy a saját ízlése szerint dekorálja a szobáját!

Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden bútora új legyen. De a használt ágyak, pelenkázók, szekrények is beilleszthetők az újonnan kialakított szobába, csak egy kis kreativitás kell. Lehet varrni színben harmonizáló párnákat, zsebekkel ellátott tartókat, ágytakarókat, függönyöket.

A gyerekszoba biztonsága:

Ez az a tényező, amire leginkább figyelniük kell.

Felsorolom a legfontosabb dolgokat, amiket szem előtt kell tartani:

–          konnektorvédők használata

–          szintkülönbségekhez (dobogó, emeletes ágy) zárható szerkezeteket használjunk

–          csúszásgátló lépcsőfokok

–          polcok biztonságos rögzítése (falra és mennyezetre)

–          vizes alapú fal- és bútorfestékek használata

–          gömbölyített sarkú bútorok tervezése, vagy sarokvédő használata

–          növények ne legyenek elérhető magasságban

–          biztonsági kapuk

–          zárható szekrények, fiókok

 

Világítás:

A mennyezeti világítás ne legyen túl erős, vibráló, egyenletes fényt biztosítson (200-300W)

A falikarok kellő magasságban legyenek elhelyezve, ha lehet teljes burával, hogy ne érje direkt fény a szemet, valamint ne égesse meg az izzó melege a kezét, ha hozzányúl a gyerek.

Helyezzünk olvasólámpát az ágy fölé saját kapcsolóval és legyen éjszakai jelzőfény.

A legtöbbünknek a gyermekeink a szemünk fénye, szeretjük, óvjuk őket.

Érdemes tehát építkezéskor, átalakításkor jól végiggondolni a gyermek szobáját és komolyan odafigyelni a kialakítására.