Textilek a lakásban

Textilek a lakásban

Textilek a lakásban

Egy enteriőr hangulatát mindenekelőtt a színek határozzák meg, vagyis a falak és burkolatok mellett otthonunkban fontos szerepet kapnak a kárpitok, a függönyök és más lakástextíliák.

A hideg- és melegburkolatokkal, illetve a nehezen változtatható nagyobb bútordarabokkal ellentétben a textileket kis energia- és anyagi ráfordítással lecserélhetjük, tehát bátran kísérletezhetünk a karakteresebb árnyalatokkal.

A döntésnél a padlóburkolat (parketta, kerámialap, padlószőnyeg stb.) színe, illetve a nagybútorok kárpitja legyen irányadó.


Mielőtt letennénk voksunkat egy stílus vagy színvilág mellett, vegyük számba az egyes helyiségek adottságait. Tartsuk szem előtt a szoba fekvését, hiszen elsősorban a benapozottságtól függ, hogy sötét vagy világos, könnyebb vagy nehezebb anyagokat igényel-e az adott tér. Gondoljuk végig, mennyire lényeges az árnyékoló funkció, esetleg beláthatnak-e valahonnan. Csak ezek után következhet annak mérlegelése, hogy okosabb-e mintákkal feldobni, életre kelteni az enteriőrt vagy inkább egyszínű anyagok domináljanak. Köztudott, hogy a nagy minták kicsinyítik a teret, az aprók nagyítják, ami szintén fontos szempont lehet a döntésnél.

A függönyök, ágytakarók, díszpárnák vásárlásakor állítsunk össze egy téli és egy nyári kollekciót is, így az évszaknak megfelelően egy gyors cserével megváltoztathatjuk az egész lakás hangulatát.
Egy klasszikus enteriőrhöz jól illenek a nehéz anyagok, a függönyök többnyire dúsan redőzve zuhannak alá a nagy belmagasságú szobákban, de nem ritka a buktatott stílus sem: ilyenkor a hosszú darabok szinte „tócsába gyűlnek” a földön. Utóbbi esetben általában kétszeres behúzással varrják az anyagot. Modern lakásokhoz inkább a letisztultabb árnyékolók és függönyök illenek, a ringlivel acélkarnison futó, könnyedebb, kevésbé redőzött (másfélszeres behúzás) anyagok, lapfüggönyök (többsínes karnisokkal), esetleg laprolók vagy lágyabb raffrolók.

A legnehezebb feladat talán a szőnyeg kiválasztása, hiszen minden tárgyhoz, textilhez illeszkednie kell, így ha egy karakteresebb darab mellett döntünk, érdemes inkább ehhez igazítani a szoba többi kelméjét. Padlószőnyeg esetén legyünk különösen óvatosak a mintákkal, kisebb enteriőrnél pedig ajánlott a teljesen egyszínű daraboknál maradni.

Textilek szerepe és felhasználása a lakberendezésben

A textilek szerepe és felhasználási köre széles körű a lakberendezésben.

Használhatjuk őket dekor függönyként, sál függönyként, drapériaként, sötétítő függönyként, bútorszövetként, ágytakarónak, terítőnek, szőnyegként vagy díszpárnaként.

A lakástextilek otthonunkat vagy a közösségi helyeket (pl: étterem, iroda, ügyfélvárók stb.) meleggé, barátságossá, hangulatossá varázsolják.

Nagyon fontos megtervezni a szín és mintavilágot és a redőzést, amely ha megfelelő harmóniát és nyugalmat áraszt akkor egységbe foglalja az enteriőrt.

A textileknek az atmoszféra teremtő hatáson kívül komoly funkcionális szerepük is van. Ilyenek a térelválasztás, hőszigetelés, fényelzárás, stb.

Anyagukat tekintve rendkívül sokféle közül választhatunk aszerint, hogy milyen funkciót kell hogy betöltsenek. A nehéz bútorszövettől egészen a vékony, kizárólag dekorációs célokra alkalmas szövetig és a csipkéig.

A leggyakrabban használt lakástextil a függöny. A függönyöknél fontos a szép esés, a szín, és a tetszetős mintázat. Kezelés szempontjából pedig a könnyű moshatóság, rövid száradási idő és a színtartósság.

A vezető lakástextilt tervező és gyártó cég a Camengo és Kobe egész textil családokat hoznak létre, amelyek a függönytől a bútorszövetig tartalmaznak mindenféle lakástextilt egyazon minta és színvilágból. Egyéb vezető gyártók pl. Casamance és Harlequin cégek a textil családok mellett, azok szín és mintavilágát tovább örökítő tapéta családokat is forgalmaznak.